Bij digitale toegankelijkheid gaat het erom dat je website, app, of digitaal platform voor iedereen toegankelijk en bruikbaar is, ongeacht beperkingen. Een volledig toegankelijke website kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt door mensen met kleurenblindheid, door het hoge contrast tussen de kleuren. Maar je kunt jouw digitale platform ook toegankelijker maken door bijvoorbeeld je video’s te ondertitelen voor mensen met een auditieve beperking.Â
Maar digitale toegankelijkheid gaat verder dan de bekende beperkingen zoals doofheid of blindheid. Het betekent ook dat je rekening houdt met gebruikers die een muis moeilijk kunnen bedienen en liever een toetsenbord gebruiken, of die te maken hebben met dyslexie. Kortom, digitale toegankelijkheid gaat erom dat je jouw platform ook bruikbaar maakt voor deze doelgroepen.
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben 4,5 miljoen Nederlanders een beperking die invloed heeft op het gebruik van digitale platforms. Dat is ongeveer een kwart van de bevolking. Als je geen aandacht besteedt aan digitale toegankelijkheid, mis je een aanzienlijk deel van je doelgroep. Mensen met een beperking kunnen moeite hebben om je platform te gebruiken en zullen sneller afhaken, wat betekent dat je waardevolle klanten verliest. Wie digitale toegankelijkheid niet omarmt, laat een kwart van de doelgroep links liggen.
Maar ook mensen zonder een beperking hebben baat bij een toegankelijk digitaal platform. Een duidelijke en gebruiksvriendelijke website is prettig voor iedereen en kan de klanttevredenheid verhogen. Daarnaast versterkt het je reputatie doordat je laat zien dat je inclusiviteit en diversiteit serieus neemt. Bovendien minimaliseer je juridische risico's door te voldoen aan de eisen van de overheid en andere regelgevende instanties. Door digitale toegankelijkheid te omarmen, vergroot je dus niet alleen je bereik, maar versterk je ook je positie als een vooruitstrevende en verantwoordelijke organisatie.
Digitale toegankelijkheid is wettelijk verplicht voor publiekrechtelijke organisaties door de Wet Digitale Overheid. Deze wet verplicht hen om te voldoen aan de richtlijn EN 301 549, die de eisen van de WCAG 2.1-standaard (niveaus A en AA) bevat. Dit betekent dat hun digitale platforms toegankelijk moeten zijn voor mensen met beperkingen.
Vanaf juni 2025 gaat de European Accessibility Act gelden. Deze wet breidt de verplichtingen voor digitale toegankelijkheid uit naar bedrijven buiten de overheid. Dit houdt in dat ook commerciële bedrijven hun digitale platforms toegankelijk moeten maken voor iedereen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reguliere webshops van e-commerce bedrijven.
DigitalWorks kan jouw website of app checken op digitale toegankelijkheid. Dit doen we conform de WCAG-EM, een evaluatiemethode die erop gericht is om systematisch te controleren of een digitaal platform voldoet, en waar eventuele verbeterpunten liggen. We stellen daarbij ook de verplichte toegankelijkheidsverklaring op.
Maar DigitalWorks gaat verder. Waar veel anderen alleen een audit doen, geven wij handvatten om direct aan de slag te gaan. Met onze jarenlange ervaring in het begeleiden van bouwtrajecten van digitale omgevingen, spreken we de taal van de developer. Zo kunnen we jou volledig ontzorgen en gaan we samen met de webbouwer aan de slag.
Maar een check op digitale toegankelijkheid is net als de APK van je auto, het is altijd een momentopname. Met onze diepgaande trainingen zorgen we ervoor dat je medewerkers op de hoogte zijn van de nieuwste spelregels voor digitale toegankelijkheid. Zo maken we toegankelijkheid toekomstbestendig, zodat je niet alleen voldoet aan de wet, maar ook 4,5 miljoen Nederlanders omarmt.
We doen een check op de website, conform de WCAG-EM. Zo brengen we in kaart in hoeverre de website voldoet aan de (wettelijke) eisen rondom digitale toegankelijkheid.
We stellen een digitale toegankelijkheidsverklaring op. Deze is voor publiekrechtelijke instellingen wettelijk verplicht.
We definiëren tekortkomingen in de digitale toegankelijkheid. Deze verwerken we in hapklare taken.
Samen met de webbouwer lossen we deze op. Zo brengen we de website naar het gewenste niveau.
We trainen medewerkers op het gebied van digitale toegankelijkheid.
Zie je niet meteen de juiste oplossing? Geen zorgen! Neem contact met ons op en vertel ons jouw uitdaging. We kijken ernaar uit om samen de perfecte oplossing te vinden.